Zrnka kávy
|

Návštěva kávovníkových plantáží

Před výstupem na Kilimandžáro je vhodné přijet do Moshi aspoň o jeden den dříve, odpočinout si a aklimatizovat se po cestě letadlem z Evropy do Tanzánie. Výbornou náplní tohoto dne, před vlastním výstupem na Kilimandžáro, může být třeba návštěva kávovníkových plantáží na úpatí hory Kilimandžáro. Dozvíte se zajímavé informace o tom, jak se pěstuje káva a sami si ji na závěr z místních zdrojů připravíte a ochutnáte.

Na tomto obrázku je vidět vývoj kávy od květu až po nápoj.

Káva od květu až po nápoj

V příspěvku níže se s tímto vývojem od květu po nápoj můžete seznámit podrobněji.

Káva je ovoce podobné třešním. Keře kávovníku se pěstují v bavlněných obalech a po dosažení výšky cca 30 až 50 cm jsou vysazovány na plantážích. V Tanzánii se ve vyšších polohách kolem hory Kilimandžáro používá kvalitnější druh kávovníku arabského (Coffea Arabica), a to i přesto, že je na pěstování náročnější.

Kvetou bílými voňavými květy, které se po odkvětu mění v zárodky plodů. Plody v závislosti na odrůdě a poloze plantáže rostou a dozrávají 6 až 9 měsíců. Oválné bobule se podobají svou velikostí i barvou třešni. Zelené plody nejdříve žloutnou, pak červenají (ty jsou nejlepší pro sklizeň) a nakonec se zbarvují do fialova. Plody dozrávají postupně a proto i sklizeň kávy na plantáži probíhá postupně po dobu několika měsíců. Pro kvalitní kávu je nutné sbírat pouze červené plody.

Plody kávy

Plody se skládají z kožovité slupky na povrchu, nasládlé dužiny a druhé vnitřní slupky, obalující dvě kávová zrna. Dobře je to vidět na obrázku níže.

Kávové plody a zrna

Po sklizni se nejdříve plody zbaví ve speciálním loupacím stroji horní kožovité slupky. Musí se loupat nejpozději do 24 hodin od sběru, protože jinak by dužina a slupka k zrnům přischla. Pak se namočí dužnina na 1-3 dny do vody do kvasných nádrží. Ve vodě dojde k fermentaci, při které různé enzymy a bakterie působí na obal zrna a zbavují ho zbytku lepkavé dužiny na povrchu. Pak se bobule umyje a usuší. Tento mokrý proces je typický pro kvalitnější kávy.

Toto je okamžik, kdy můžete vy sami vstoupit do přípravy kávy. Ve speciálním hmoždíři se bobule jemně rozdrtí, a tím se zbaví se druhé slupky obalující dvě kávová zrna.

Místní pěstitelé tradičně používají při různých činnostech spojených s přípravou kávy různé motivační popěvky. To co uvidíte v následujících video ukázkách vychází z místních tradic, ale je to samozřejmě přizpůsobeno jako zábava pro turisty.

Po rozdrcení slupky se zrna pomocí síta a větru zbaví slupek a dalších nečistot.

Po oddělení zrn a plev je už možné začít pražit.

Upraženou kávu je třeba ještě jednou zbavit nečistot pomocí síta, větru a šikovných rukou.

A pak se dá zpátky do hmoždíře kde se „umele“, tedy zde spíše rozdrtí.

 

Rozdrcenou kávu je ještě třeba přesít přes jemné síto. Hrubší zbytky se případně můžou ještě vrátit do hmoždíře a znovu „rozemlít“ a přesít.

Když máme přeseto, můžeme vařit. Místní tradičně sypou kávu do vařící vody a krátce ji nechají povařit.

Pak se káva slije do vhodnější nádoby a může se podávat.

O kávě, kterou si takto sami připravíte a ochutnáte přímo na kávovníkových plantážích, můžete prohlásit, že je opravdu čerstvá. Pro milovníky kávy je tento výlet hodně zajímavý zážitek.

Ve video ukázkách výše jsou ukázané tradiční postupy malých pěstitelů kávy v Tanzánii, tak jak si je můžete i vy vyzkoušet, pokud se vydáte na návštěvu kávovníkových plantáží na úpatí hory Kilimandžáro nebo na jiných místech v Tanzanii. Samozřejmě dnešní praxe ve velkovýrobnách už vypadá jinak a je použita ve velké míře automatizace.

Podobné příspěvky