Výstup na Kilimandžáro se Serengeti Joy Tours
|

Zájezd do Tanzanie s výstupem na Kilimandžáro a safari

Vzhledem k poklesu výskytu onemocnění Covid-19 se tanzanské úřady rozhodly od prázdnin pro znovuotevření hranic a turistických zařízení (po více jak dvou měsících absolutní uzávěry). V září toho využil i náš první český „pokoronavirový“ turista. Úspěšně jsme pro něj zorganizovali zájezd do Tanzanie, jehož součástí byl výstup na Kilimandžáro a dvoudenní safari.

Let do Tanzanie

Lety do Tanzanie z Prahy i z Vídně jsou v tuto chvíli za dobré ceny (o cca 10% levnější než v minulých letech, někdy i více).

Jsou také mnohem méně obsazené než obvykle. Proto je velmi snadné dodržování sociálního dostupu. A příjemným bonusem je to, že v případě nočního letu máte velmi dobrou šanci na několik volných sedaček vedle sebe a relativně pohodlný spánek.

V letadle je sice teoreticky potřeba mít nasazenou roušku, ale při nočním letu po zhasnutí světel bylo možné si ji na spaní sundat a palubní personál s tím neměl problém.

U tohoto konkrétního zájezdu využil klient let od Ethiopian Airlines z Vídně přes Addis Abebu na letiště Kilimandžáro (JRO). Ale lze využít a podobné procedury očekávat také při letech z Prahy od KLM (přes Amsterdam) nebo Turkish Airlines (přes Istanbul).

Opatření při vstupu do Tanzanie

Při příletu do Tanzanie je třeba očekávat určitá opatření, která mají zamezit vstupu osob s onemocněním Covid-19 a šíření koronaviru v zemi. Například se jedná o vyplnění zdravotního dotazníku, který dostanete v letadle (Health Surveillance Form). Po příchodu do letištní haly pak očekávejte měření teploty, desinfekci rukou, povinné rozestupy a roušky při vstupní proceduře a podobně. Tato opatření jsou pochopitelná a v zájmu všech, kteří chtějí poznat Afriku bezpečně. V zásadě nám ale tento zájezd v praxi potvrdil, že přílet do Tanzanie z České republiky a vstupní procedury na letišti fungují bezproblémově.

Před zahájením programu zájezdu v Tanzanii není nutný ani negativní test na koronavirus, ani karanténa. Pouze v případě, že byste přiznali nebo vykazovali příznaky onemocnění, můžete být odeslaní na PCR test na covid-19.

Po dokončení vstupní procedury jsme našeho klienta vyzvedli v příletové hale a odvezli na hotel v Moshi. V hotelu měl personál nasazené roušky, ale po klientech to není vyžadováno. Také všude narazíte na zásobníky s dezinfekcí na ruky, kterou můžete volně podle potřeby využít. Podobné to bylo v hotelové restauraci i jiných turistických zařízeních a národních parcích v dalším průběhu zájezdu (i když nasazené roušky personálu nebyly všude 100% pravidlo).

Výstup na Kilimandžáro

Druhý den po příletu zahájil náš klient výstup na Kilimandžáro. Společně s ním jsme zvolili tentokrát jako nejvhodnější šestidenní výstup trasou Marangu. Toto je cenově dostupná varianta s relativně dobrou aklimatizací. Počasí vyšlo na jedničku.

Zájezd do Tanzanie - výstup na Kilimandžáro
Na konci září je na Kilimandžáru většinou velmi dobré počasí

Tato trasa je za normálních okolností velmi populární a dalo by se říct až trochu přetížená. Tento zájezd v září 2020 byl ale výjimečný. Počet lidí na Kilimandžáru je stále ještě hodně omezený a náš klient měl většinou při noclehu k dispozici celou chatku se čtyřmi postelemi pouze pro sebe 🙂

Zájezd do Tanzanie - výstup na Kilimandžáro.
Dočasný návrat do starých objevitelských časů

Pátý den výstupu nad ránem byl na první pokus zdolán nejvyšší vrchol Kilimandžára s názvem Uhuru Peak a poté následoval dvoudenní sestup a návrat do hotelu v Moshi. Tímto se skupina českých milovníků hor, co se Serengeti Joy Tours zdolali nejvyšší vrchol pohoří Kilimandžáro, rozšířila o dalšího člena. Je to až neuvěřitelné, ale zatím máme na Kilimandžáru 100% bilanci. Co český pokus o výstup na Kilimandžáro se Serengeti Joy Tours, to úspěch v dosažení vrcholu. Tato bilance nás velmi těší.

I na samotném vrcholu Kilimandžára s názvem Uhuru Peak, kde se obvykle stojí fronty na vrcholové foto, byl počet lidí tentokrát velmi malý a náš klient si tak mohl užít nerušeného pocitu z dosažení samotného vrcholu jak dlouho si přál.

Zájezd do Tanzanie - výstup na Kilimandžáro.
Unikátní klid na vrcholu Kilimandžára

I vy můžete vyrazit na zájezd se Serengeti Joy Tours

V případě zájmu o podobný unikátní zážitek se můžete podívat na naši kompletní nabídku výstupů na Kilimandžáro různými trasami (Marangu, Machame, Mweka, Lemosho/Shira, Rongai nebo Umbwe) za různý počet dní (5-9 dní). Spoustu praktických informací o výstupu na Kilimandžáro najdete také na stránkách www.VystupNaKilimandzaro.cz, které připravila skupina našich klientů, kteří se Serengeti Joy Tours zdolali Kilimandžáro v roce 2018.

S výběrem trasy a délky výstupu na Kilimandžáro vám rádi poradíme, dobře je třeba zvolit také termín výstupu. To vše má vliv na vaše šance zdolat samotný vrchol. V polovině října skončí vhodné podmínky pro výstup a znovu se bude vhodné vydat na Kilimandžáro někdy od konce prosince nebo až v novém roce. V mezidobí od konce října do konce prosince vás může potkat na hoře velmi nepříznivé počasí (hodně srážek, v nížinách dešťové, ve vyšších polohách sněhové vánice). Na společně zvolenou nejlepší variantu výstupu a aklimatizace vám pak rádi připravíme nabídku na míru.

Safari v severní Tanzanii

Po sestupu z Kilimandžára jsme pro našeho klienta do programu zájezdu zařadili dvoudenní safari ve dvou velmi zajímavých národních parcích severní Tanzanie: Tarangire a Ngorongoro.

V kráteru Ngorongoro se na malé rozloze 260 km² nachází největší koncentrace volně žijících afrických zvířat, včetně mnoha zástupců tzv. Velké pětky (buvol, slon, lev, leopard, nosorožec). Žije zde přibližně 30 000 jedinců, mezi nimi především pakoně, zebry, gazely a buvoli. V kráteru je také nejhustější populace lvů. Na okraji kráteru žijí levharti a sloni. Naleznete zde v menší míře i šakaly, gepardy a hyeny. Safari v Ngorongoro je prostě sázka na jistotu. Nemůže se vám tam stát, že byste bloudili savanou a dlouho hledali nějaká zvířata. V kráteru Ngorongoro jsou zvířata všude kolem vás. Na našich stránkách se můžete podívat na podrobnější informace o parku Ngorongoro.

Zájezd do Tanzanie - safari
Lvice na lovu – skvělý fotografický úlovek

Národní park Tarangire je šestý největší národní park Tanzanie. Potkáte zde méně turistů než v světoznámém Serengeti a Ngorongoro, ale to mu neubírá na jeho zajímavosti, naopak. Velkým magnetem jsou početná stáda slonů. Hojně se vyskytují také žirafy a celá řada dalších zvířat. Jejich hustota je jen o něco nižší než v kráteru Ngorongoro. Ze všech národních parků v zemi tu žije nejvíce druhů ptáků, včetně dravců. Kromě zvířat zde můžete obdivovat na řadě míst rostoucí baobaby. Park Tarangire je známý taky velkým počtem termitišť, která jsou rozesetá po celé krajině. Na našich stránkách se můžete podívat na podrobnější informace o parku Tarangire.

Zájezd do Tanzanie - safari
O slony není v parku Tarangire nouze
Zájezd do Tanzanie - safari
V Tarangire uvidíte spoustu krásných žiraf

Dvoudenním safari byl program tohoto unikátního zájezdu zakončen. Den poté následoval přesun na letiště Kilimandžáro (JRO) a odlet nazpět do České Republiky.

Spokojenost klienta

I když byla příprava na zájezd v této nejisté době o trochu více napínavá, než za normálních okolností, náš klient byl nakonec velmi spokojen, že si mohl užít Kilimandžáro a safari v době, kdy je počet turistů výrazně nižší a zážitky z krásné přírody o to hezčí. Obdrželi jsem o něj velmi milou referenci na portálu Trip Advisor. Udělil nám také plný počet bodů 5/5 v celkovém hodnocení spokojenosti. Vážíme si této pozitivní zpětné vazby a děkujeme!

Těšíme se na další milovníky dobrodružství a exotiky z České republiky.

Podobné příspěvky